Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Rød-grønn folkefest på Stortorget i Tromsø lørdag 1 september, med Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen i spissen!

Torget i Tromsø var rød-grønt lørdag 1 september. Se annonsen for arrangementet her. I tillegg til de tradisjonelle valgstandene arrangerte LO og Fagforbundet en folkefest under parolene "Bruk Stemmeretten", "Stem rød-grønt" og "Nei til privatisering". På tross av dårlige værmeldinger glimtet værgudene til med et fantastisk vær under fagbevegelsens arrangement, og det ble ei stor stund for de frammøtte.

 Torget var fullsatt under Jørn og Steinars første offentlige konsert i Tromsø på 4 (!) år


Det var sprengt på torget da Jørn og Steinar opptrådte

For tromsøværingene ble det et kjært gjensyn med to store og folkekjære artister som alt for sjelden opptrer på hjemmebane. Sammen er de i verdensklasse. Med backing av bassist Andy Nesbaum og perkusjonist Gunnar Augland leverte de en tre-kvarters konsert som vil bli husket lenge av alle de som var til stede.

Det svingte noe helt vanvittig, både av Jørn og Steinar sitt eget stoff og av coverlåter som "Sweet Dreams", "Brown eyed girl" og ikke minst deres signaturlåt gjennom alle år, en fantastisk versjon av "Love the one you`re with". Settet sluttet med Jørn sin egen låt "Lost in the tango", men publikum ga seg ikke, og som ekstranummer dro de til med en rocka versjon av "I got my mojo workin`", iblandet "whole lotta love". Stort!


Jørn Hoel oppfordret de frammøtte til å bruke stemmeretten sin, og sier til bladet "Tromsø" at han sjøl stemmer AP i år

Hele arrangementet startet kl. 11.30, med en opptreden av tre spennende nye rappere fra Tromsø: "Esp1, Jokke og Magnus". De imponerte med sine sjøllagde tekster, hentet fra gatas virkelighet, og fikk stor applaus for sin kvarterlange opptreden.

Hovedtaler på fagbevegelsens store arrangement var forfatter Magnus Marsdal, aktuell med boka "Frp-koden. Han trakk fram det mysteriet det er at Frp er blitt så store i Nord Norge, sett på bakgrunn av at med deres politikk så vil kommunene i landsdelen miste vel 1,4 milliarder kr i inntekter. For Tromsø Kommune aleine vil det dreie det seg om tapte inntekter på 142 millioner, dersom Frp kommer til makta.

Forfatter Magnus Marsdag taler på torget i Tromsø

Magnus Marsdal holdt en glimrende tale, og ble flere ganger avbrutt av applaus. Han hadde også humor. Han la ikke skjul på at han er Rosenborg-tilhenger, og fortalte om en gang treneren der karakteriserte en motstanders spillestil som "Frp-fotball". Intervjueren lurte på hva han mente med det, og da kom følgende: "Det er når spillerne bare løper når det er til fordel for dem sjøl." Marsdal fikk stor applaus for sin glimrende tale. Han er kanskje den her i landet som har satt seg mest inn i Frp og hva de står for.

Deretter holdt Veronica Hansen, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Tromsø Kommune en flammende appell for lærlingenes kår. Hun etterlyste flere og bedre lærlingeplasser, og oppfordret politikerne som stiller til valg om å skjerpe seg overfor lærlingene - I dag er det nesten som å vinne Lotto å få seg lærlingeplass, og slik skal det ikke være. Vi kan ikke spille Lotto med framtida til ungdommer som skal ta utdanning i praktiske fag, sa hun. Veronica Hansen avsluttet sin appell slik: "Politikere, gjør noe!" Til stor applaus.

Ungdomstillitsvalgt Veronica Hansen, Fagforbundet Tromsø Kommune

Fylkesleder Sylvi Nergård i Fagforbundet Troms holdt deretter en faglig appell. Hun oppfordret alle til å bruke stemmeretten, og sette seg inn i hva de forskjellige partiene står for. Hun var helt klar på at fagforbundet støtter de rødgrønne partiene.

Fylkesleder Sylvi Nergård fra Fagforbundet Troms

Senterpartiets førstekandidat Herbjørn Henriksen holdt en appell der han fokuserte på miljøsaker i Tromsø. Henriksen er også lokalleder i FFO, og svært engasjert i situasjonen til de funksjonshemmede. Han var en av de mest engasjerte politikerne i 1. maiarbeidet, og han har spilt en stor rolle for å tilknytte Senterpartiet i Tromsø opp mot den AP og SV.

Herbjørn Henriksen, førstekandidat for Senterpartiet i Tromsø

Jens Ingvald Olsen, førstekandidat for RV i Tromsø fokuserte i sin appell på partiets motstand mot OL i Tromsø. Han kritiserte kraftig Tromsø AP for salget av Tromsbuss, og kom også inn på den ukontrollerte byggeboomen i Tromsø, drevet av spekulanter.

Jens Ingvald Olsen, førstekandidat for RV i Tromsø

 Olsen har gjort en formidabel jobb i sin enmannsgruppe siste periode, og er i ferd med å gjøre et brakvalg i Tromsø. På siste gallup ligger RV 0,6% bak Høyre i Tromsø!

SV sin ordførerkandidat Gunhild Johansen overtok scenen og holdt en appell der hun advarte mot at høyrekreftene skulle få makt i Tromsø. Johansen sa at SV har oppnådd mye som de kan være stolt av de siste fire årene, men hun framhevet også at partiet var svært skuffet over at AP gikk inn for salg av Tromsbuss, sammen med Høyre og Frp. SV har både i sitt kommuneprogram og sitt fylkesprogram et punkt om at de vil kjøpe tilbake (rekommunalisere) Tromsbuss.

Gunhild Johansen, ordførerkandidat for SV. Tidligere nestleder i Norsk Kommuneforbund gjennom mange år

Deretter entret en usedvanlig opplagt Arild Hausberg scenen. Arbeiderpartiet sin ordførerkandidat var offensiv og holdt sitt livs beste tale, sa mange erfarne partikamerater. Hausberg minnet om alt som er oppnådd gjennom 8 års rødgrønt styre i Tromsø. Han la spesiell vekt på det nye biblioteket og den nye kinoen. -Fellesskapet i Tromsø ville vært fattigere uten disse kulturinstitusjonene, sa han. -Nå har vi en overflod av kinotilbud å velge og vrake i. Tenk tilbake på den tida der vi måtte vente en måned før alle hadde fått se "Die Hard 2" på gamle Fokus. Er det noen som ønsker seg tilbake til den tida, spurte han folket på torget, og fikk et rungende NEI tilbake.

Arild Hausberg fra Arbeiderpartiet. Ligger an til å bli ny ordfører i Tromsø

-Før forrige valg lovte vi full barnehagedekning. Det har vi gjennomført. Nå lover vi det samme om sykehjemmene. Vi skal få full sykehjemsdekning i Tromsø - og det skal vi holde! Arild Hausberg klarte det kunststykket å engasjere folk gjennom en politisk appell, og han viste ei ny side av seg sjøl. Mange ble imponert. -Med rød-grønt styre blir det fortsatt kultur og farge og liv i byen. Vil dere skifte det ut med et grått høyrestyre, spurte han, og fikk et nytt rungende NEI som svar fra de frammøtte. Han sluttet slik, med glimt i øyet. - Stem rødgrønt. Det er det samme hva dere stemmer, bare dere stemmer AP..., sa Tromsøs kommende ordfører og høstet mye latter på torget.

Siste appell var fra SOS barnebyer. Fagforbundet har gjennom en stor medlemsaksjon tatt ansvar for fullfinansisering av en ny barneby i Angola. Denne er nå under bygging. Fagforbundet i Troms og Tromsø fikk stor ros for innsatsen for barnebyen.

Det ble vervet flere nye faddere til Fagforbundets barneby i Angola på torgarrangementet. Her er nestleder Britt Ås, Fagforbundet Troms, i aksjon

-Dere i Troms er suverent best i landet når det gjelder å støtte disse barna i Angola. Tenk på det når dere tar bussen, at hver tredje bussjåfør i Tromsbuss støtter barnebyen med et månedlig beløp! Det er bare fantastisk, sa en rørt medarbeider fra SOS barnebyer.

Deretter overtok Jørn og Steinar med band scenen, og resten er byhistorie. Det var deres første offentlige opptreden i Tromsø på fire år, og folket på et fullsatt torg tok i mot dem med åpne armer.

LO og Fagforbundet i Tromsø har siden 1997 hatt som tradisjon i å arrangere ei storstilt mønstring av kultur og politikk i innspurten av valgkampene i byen. Gjennom disse ti årene har bl.a. Åge Aleksandersen og Sambandet, Kirsti Sparboe, Sverre Kjelsberg, Ingrid Evertsen, Gatas Parlament, Hopalong Knut, og det meste av lokale kulturkrefter stilt opp, under parolen "Nei til Privatisering", og en klar og konsekvent front mot Frp sin politikk.


 

Til Forsiden Innholdsoversikt for fagforbundet177.no Send oss e-post
Siteman CMS - KP Fagforbundet avd. 177 Tromsø © 2006-17

Topp