Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Rød-grønn brakseier i Tromsø! AP og RV valgets vinnere. SV redusert med 2/3, men høyresida tapte likevel så det suste. Er fagbevegelsen i Tromsø i ferd med å knekke Frp-koden?

I en kronikk i Dagbladet den 12 september kommenterer forfatter Magnus Marsdal de eksepsjonelle valgresultatene til de rød-grønne i Trondheim og Tromsø. Han tilskriver lokalorganisasjonene til LO i disse to byene mye av æren for disse valgresultatene. -Byene har det til felles at LO er en aktiv, selvstendig pådriver i lokalpolitikken, skriver Marsdal. Resultatet har vært gode, radikale programmer som ikke lefler med nyliberalismen. Marsdal framhever spesielt i AP i Trondheim, som han betegner som "trolig det mest mørkerøde Arbeiderpartiet i landet". AP i Tromsø har ikke vært så rødt, men han framhever at partiene i begge byene førte en offensiv valgkamp for eiendomsskatt. - De viste mot til å velge venstrepolitikk i en antatt vanskelig sak, og mobiliserte mange velgere, skriver Marsdal.

-Marsdal har ei interessant analyse, sier Bjørn Willumsen, leder i Fagforbundet Tromsø Kommune i en kommentar. -Spesielt Tromsbuss-salget, som AP på tross av helt klare løfter gjennomførte sammen med H og Frp i forrige periode, har vært - og er - ei tung belastning i forholdet til fagbevegelsen og mange velgere. Men andre krefter har nå tatt over i Tromsø AP, og det har folk sett, sier Willumsen. - Det programmet og de løftene partiet gikk til valg på i år representerer tradisjonelt og solid sosialdemokrati, med unntak av punktet om parlamentarisme. Bare for å nevne følgende: -Tromsø AP vil tilby ansatte rett til heltid. Tromsø AP vil ikke ha "bestiller-utfører" i pleie-omsorg. Tromsø AP avviser privatisering og konkurranseutsetting av kommunale tjenester. Tromsø AP skal ha ei satsing på sosial boligbygging. Disse samme sakene har også SV, SP og RV forpliktet seg på, og tilsammen så fikk disse partiene en overveldende seier i Tromsø, sier Willumsen, og fortsetter.

-LO i Tromsø og Fagforbundet engasjerte seg kraftig i denne valgkampen, som vi har gjort det i hvert valg helt siden stortingsvalget i 1997. Det siste året har meningsmålingene vist et styrket Frp her i byen, på det høyeste langt over 30 %. Rett før valget lå de godt over 26 %, og de øvrige partiene på høyresiden, Høyre, Venstre, Krf og Kystpartiet flokket seg bak Frp-eren Blomseth. Vi risikerte å få en høyreallianse til makta i Tromsø der Frp var større enn de andre tilsammen, for Høyre er kraftig redusert i Tromsø. Det var et skrekkscenario. Det måtte mobiliseres, og det gjorde LO i Tromsø. Vi gikk til frontalangrep på Frp.

Knallhardt, saklig og ladet med fakta tok vi for oss programmet og praksisen til dette partiet, og gjorde folk oppmerksomme på hva de risikerte med Frp og deres nye allierte i flertall i kommunestyret. 11.000 LO - medlemmer ble offentlig frarådet å stemme på Frp. Gjennom avisoppslag, 12.000 løpesedler(side 1 - side 2-3 - side 4) etter mal fra LO Trondheim, torgarrangement, stand, annonserdebattinnlegg i avisene, rød-grønn samling på Skarven siste lørdagen, samt 4.500 brev løpesedler gjennom posten til medlemmene av Fellesforbundet, NNN og Fagforbundet (inkl. et eget brev til Fagforbundets vel 2.600 medlemmer i kommunen),  bedrev LO og forbundene i Tromsø folkeopplysning overfor den jevne velger de to siste ukene før valget. Og det virket. Frp falt 5 % den siste uka og AP steg tilsvarende. Etter et veldig jevnt løp mellom de to blokkene på meningsmålingene de siste ukene sitter høyrepartiene i byen nå igjen med kun 18 av 43 representanter i kommunestyret. Det er ikke tvil om at innsatsen fra LO bidro til dette fantastiske resultatet, sier fagforeningslederen i Tromsø Kommune.

-Enkelte politikere fra AP og SV ble engstelige av hardkjøret fra LO mot Frp, sier Willumsen. -De var redde for hva ytre høyre skulle svare med, og om folk skulle få sympati med dem når de tok på seg offerrollen. -Vi i LO var interessert i reaksjoner fra Frp, og vi så fram til en diskusjon med dem om partiets program og praksis, i full offentlighet. Men det ble stilt om politikken derfra. For de ble satt sjakk matt. Tromsø Frp ønsket ikke en ytterligere diskusjon om realitetene i sitt program og rundt partiets praksis rundt om i landet, eller på Stortinget. For det kunne de bare ha tapt ytterligere på i forhold til den menige velger. Dette er ei interessant og viktig erfaring her fra Tromsø, og kanskje er vi i ferd med å knekke Frp - koden. For den ekstreme liberalismen i partiets program tåler ikke dagslys. Heller ikke eksempler fra partiets praksis på Stortinget og i kommuner der de har styring er noe særlig å vise til, spesielt når det gjelder ekstrem privatisering, samt partiets holdning til vanlige arbeidstakere, som i Drammen. Folk liker ikke sånt. Derfor holdt Frp i Tromsø klokelig kjeft, med unntak av en helside i bladet Tromsø mandag 3 september med en avsindig, desperat tirade av skjellsord og usakligheter mot LO Tromsø og Fagforbundet i kjølvannet av fagbevegelsens store folkefest på torget den 1 september. (Studèr det fantastiske bildet der to sure, bitre og rasende Frp`ere stirrer ned i avgrunnen - og les det farlige oppgulpet fra de samme herrene under konserten til Jørn og Steinar på torget. Et vendepunkt i valgkampen i Tromsø.) -Den siste uka ble det stille, helt stille fra Tromsø Frp, og det var interessant, sier Willumsen. -De kom på defensiven.

-Sentrale Frp-ere oppsøkte oss på stand siste lørdag før valget og sa at de hadde studert LO-løpeseddelen og det brevet som Fagforbundet i kommunen hadde sendt til samtlige medlemmer. Det eneste de hadde å si var følgende: -Vi har jo ikke tenkt å gjøre alt som dere skriver! Bare se rundt i de kommunene som vi styrer! Fra LO påpekte vi at nettopp den ekstreme liberalismen i programmet, praksisen på Stortinget og uforutsigbarheten ut fra erfaringene i diverse kommuner ikke var betryggende. Sjøl om vi nå måtte erkjenne at det var en tabbe å sende dem spørsmål om hva de hadde tenkt å gjøre i Tromsø. Vi skjønte at vi heller burde ha spurt dem om hva Frp ikke hadde tenkt å gjennomføre av sitt program her i Tromsø, sier Willumsen og konkluderer enkelt og greit. -Dette useriøse, ufyselige og farlige partiet, samt deres allierte, tapte valget så det suste i Tromsø. Og det var vel fortjent!

Til Forsiden Innholdsoversikt for fagforbundet177.no Send oss e-post
Siteman CMS - KP Fagforbundet avd. 177 Tromsø © 2006-17

Topp