Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Medlemsmøtet i Tromsø AP dropper parlamentarismen og vil ha et rød-grønt samarbeid i Tromsø

Redaksjonssjef Skjalg Fjellheim i avisa Nordlys hadde en treffende kommentar til den fastlåste situasjonen i Tromsø samme dag som medlemsmøtet fant sted. Han nærmest harsellerer med de som for en hver pris krever parlamentarisme, og som har glemt politikken de gikk til valg på:

"Om ikke lenge skal det nye kommunestyret konstituere seg. Men vi hører ingen ting om hvilke saker de kan bli enige om. Eller hvordan man sammen kan gjøre det beste for innbyggerne. I stedet er fokuset på parlamentarisme både enøyd og massivt. Kan forklaringen være den umiskjennelige lukten av godt betalte maktposisjoner for "apparatsjikene"? I kretsen rundt Hausberg finnes flere med en miniminister (byråd), stabssjef eller politisk rådgiver i magen. (..) I Trondheim satte AP foten ned for parlamentarismen (som de hadde programfestet og kunne fått flertall for), ikke minst av hensyn til politikkens rennomè. Langvarig dragkamp om makt er ikke noe vakkert syn. I Trondheim har de rød-grønne partnerne for lengst utarbeidet et politisk program for de neste fire åra. I mens lever debatten i Tromsø sitt eget liv, som om den parlamentariske fiaskoen aldri har funnet sted hos Tromsø Fylkeskommune rett borti gata."

Samme kveld satte medlemsmøtet i Tromsø AP skapet på rett plass, begravde parlamentarismen og forlangte et rød-grønt politisk samarbeid i Tromsø. Flere AP-medlemmer etterlyste RV med på laget, men det ble opplyst fra forhandlingsutvalget at RV helt klart ikke ønsket å samarbeide med de rød - grønne i Tromsø. AP tok initiativ til et møte med  RV rett etter valget, men RV forlot møtet etter 10 minutter, med klar beskjed om at de avviste samarbeid på de premissene som ble lagt fra AP sin side. Derfor må Venstre inn som samarbeidspartner for de rød-grønne. -Det er synd. Vi i fagbevegelsen foretrekker helt klart et rød-grønt samarbeid som inkluderer RV i stedet for Venstre, sier leder Bjørn Willumsen i Fagforbundet Tromsø Kommune.  Venstre i Tromsø gikk til valg på et program som i næringspolitikk, sosialpolitikk og privatiseringsprofil til forveksling liknet på Frp-programmet.  -Det er flott at parlamentarismen er lagt død i denne omgangen, og det er viktig at medlemsmøtet i AP ga klar beskjed om et rød-grønt samarbeid. Men det er ikke bra at vi ikke får til det samme åpne, inkluderende rød-grønne samarbeidet som i Trondheim, og min oppriktige mening er at alle parter vil være tjent på noen ekstra runder med RV. Men det kan være at uforsonlige motsetninger i politikken og mellom personer er av en slik karakter at det er umulig her i Tromsø. Og uansett er det positivt at RV før valget klargjorde at de ikke under noen omstendighet vil støtte et Frp - styre i byen. Dermed ligger veien åpen for et rød-grønt styre i Tromsø, og det er bra, sier lederen i Fagforbundet i Tromsø.

Til Forsiden Innholdsoversikt for fagforbundet177.no Send oss e-post
Siteman CMS - KP Fagforbundet avd. 177 Tromsø © 2006-17

Topp