Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Hopp over kalender - Til hovedinnhold - Topp

«« Nov - 2017 »»
M T O T F L S
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Publisert 28.09.2006 av Administrator

MERK: Fagforbundet avd. 177 har flyttet fra Veita til Stortorget 5, 3.etg. (Inngang til høyre for tapasrestauranten-heis eller trapp videre):

Hovedtillitsvalgte:
Ingrid Lettrem Olsen 
777 91163
913 09 691

Kristin Arvesen          
777 91164
478 09710

 

Odd H. Brenneset
(sykemeldt)  
976 50829


 

Fred Magne Johansen
(Vikar for Brenneset)
777 91165
957 79600

 

Vivi J. Sandberg      
777 91166
976 50832

Leder / htv:
Bjørn Willumsen      
777 91168
959 45390

(For mailadresser og øvrige opplysnger, klikk "Fagforeningskontoret" i link på venstre side.)

Link til Facebook:
Fagforbundet avd. 177

"Nettverk mot utstøting:"
Blir du mobbet på jobben, ring kontakt-telefon 913 44456

Ansvarlig for hjemmesidene:
Bjørn Willumsen

Til toppen av siden

Barnehageeier og investor Benn Eidissen, med sentrale verv i Høyre, etablerer seg nå i Tromsø sammen med milliardærbrødrene Adolfsen. Forretningsstrategi for Norlandia Care Group: Overta kommunale barnehager og helseinstitusjoner m.m.

Eidissen og Carlsen slår seg sammen med Adolfsen-brødrene i 2008
Eidissen og Carlsen ekspanderte jevnt og trutt på grunnlag av gaven fra Tromsø kommune. For-profit barnehagedrift med sugerør inn i offentlige kasser er nemlig ei gullgruve. Det vakte oppsikt og kritikk da det ble kjent at de i løpet av noen år fra 2003 tok ut enorme utbytter til seg sjøl. I desember 2008 solgte de halvparten av sine da 17 barnehager til brødrene Kristian og Roger Adolfsen, samtidig som de sammen med brødrene Adolfsen dannet et nytt firma, ACEA Holding AS, der de fire gikk inn med 25 % eierskap hver. (ACEA hentet fra etternavnene til de to brødrene Adolfsen + Carlsen og Eidissen.) Avisa "Nordland" beregnet i en artikkel den 21.12.08 at Benn og Even satt igjen med 40 -50 millioner kr. hver fra denne transaksjonen.

Adolfsen -brødrenes karriere.
I likhet med Eidissen og Carlsen er Adolfsen - brødrene svært dyktige forretningsfolk og grundere. Brødrene kommer fra Andøya. Da deres fars hotell Andrikken gikk konkurs på slutten av 80-tallet så reiste brødrene til USA og tok business-utdannelse. De kom hjem og startet en privat BI - skole i Oslo. Denne solgte de etter noen år med 25 mill. kr i fortjeneste, og da var de i gang. De skapte hotellkjeden Norlandia, og i 1997 startet de med sykehjemsdrift for kommuner, gjennom selskapet Norlandia Care. De er doldiser, blant Norges minst kjente milliardærer. De havnet i offentlighetens søkelys i forbindelse med at de to ganger har reddet sin venn Idar "Ludo" Vollvik fra konkurs etter at sistnevnte spilte vekk en milliard kroner på aksjespekulasjoner. Men at de er tungt inne i privatisering av norske kommuner på mange områder, som sykehjemsdrift, barnehager, sykehoteller, barnevern osv osv, er mindre kjent. Dette gjør de i samarbeid med Benn Eidissen og Even Carlsen.

Kristian Adolfsen ser profitt i barnehagesatsing
Etter fusjonen med Eidissen og Carlsen inn i barnehagesektoren i desember 08 ble Kristian Adolfsen i februar 09 intervjuet i magasinet "Barnehage.no", under overskriften "SLIK VIL HOTELLKONGENE BLI STØRST PÅ BARNEHAGER". - Vi tar sikte på å bli en ledende skandinavisk aktør innen barnehager, sier Kristian Adolfsen. Utdrag fra artikkelen: - Vi har kjent Benn og Even i en årrekke. De har 20 års erfaring med drift av barnehager, mens vi har erfaring med eiendom, finansiering og strategi. Dette er en langsiktig investering, sier han. Adolfsen legger imidlertid ikke skjul på at profitt er hovedgrunnen til at de nå velger å satse på barnehager. - Det er forutstigbarheten  og volumet som gjør at dette er forretningsmessig interessant. Dette er en langsiktig investering, sier han til magasinet.

Ansattes erfaringer med Adolfsen-gruppen i Trondheim
Når det gjelder tariff og lønn, så gir Adolfsen - brødrene ikke ved dørene. Da de overtok et sykehjem i Trondheim under høyre-styret der sist på 90-tallet, så kom det inn en klausul i kontrakten om at de ansatte ved sykehjemmet skulle avlønnes på lik linje med lønnsnivået i kommunen forøvrig. Brødrene innså en tabbe, for i kontrakter med andre kommuner etterpå, så var denne klausulen borte. (I følge en ansatt, som var med over til Adolfsen da sykehjemmet ble privatisert, og som også var med tilbake da de rød - grønne i Trondheim etter valgseieren i 2003 rekommunaliserte sykehjemmet.)

PBL - avtalen (PBL = Private Barnehagers Landsforbund)
Etter at daværende Norsk Kommuneforbund i år 2000 tok ut de ansatte i PBL-området, bl.a. i Eidissen - barnehagene, i en storstreik, så er det et faktum at PBL-avtalen er en av de beste i privat sektor her i landet, med et lønnsnivå som matcher kommunen og vel så det, og med en ytelsespensjon på 66 % av sluttlønn. Det arbeider veldig mange unge kvinner i Eidissen - barnehagene, og utfordringen blir å beholde denne gode pensjonsavtalen når arbeidsstokken trekker på årene, og arbeidsgiver må betale mer for de ansattes pensjoner. Og vi kan bare konstatere at selv om Eidissen - systemet har gode tariffavtaler for sine ansatte, så går det an å bli søkkrik på barnehagedrift gjennom sugerør inn i offentlige kasser. Det handler nok mye om lav grunnbemanning og avanserte konsern-modeller, designet for tapping av penger i hvert ledd.

Milliardkonsernet Norlandia Care Group dannet 2. januar i år
2. januar 2012 ble ACEA Holding og Adolfsen - brødrenes selskap Norlandia Care slått sammen i den nye Norlandia Care Group, et milliardkonsern der Eidissen og Carlsen har 25 % eierandel, hver. Det samme har Roger og Kristian Adolfsen. I pressemeldingen som ble sendt ut fra eierne i anledning fusjonen sto  følgende: "I 2012 forventes at det nye konsernet samlet vil omsette for minimum 1,2 milliarder norske kroner. Selskapet satses på eiendomsutvikling for egne driftsenheter, og tilbyr både bygging og drift av barnehager, sykehjem og pasienthotell. (---). ACEA vil bli tilført supporfunksjoner innen finans, jus merkevare-bygging og kvalitetsarbeid. Utover dette er det synergieffekt i eiendomskompetanse, politisk nettverk og servicefag." (Vår understreking)

Benn Eidissen har sentrale verv i Høyre
Den synergieffekten når det gjelder politisk nettverk som ACEA dro med seg inn i milliardkonsernet er ikke ubetydelig. (Synergi: 2+2=5) Benn Eidissen har lenge vært politisk aktiv i Høyre. Han er nå leder i Nordland Høyre, og han sitter i sentralstyret i Høyre på landsplan. Han har med andre ord en ønskeposisjon for å påvirke politikken i dette partiet, både sentralt og utover i landet.  Dette ser sjølsagt milliardærbrødrene Adolfsen nytten av i den strategien de har for å ekspandere aggressivt videre i offentlig sektor i Norge. De sier sjøl i pressemeldingen at Eidissens politiske nettverk og verv er svært verdifulle, sett fra Norlandia Care Group sin side. 

Synergieffekt = korrupsjon?
Firmaet ser helt klart for seg at Eidissens politiske nettverk skal bli en lønnsom affære for dette konsernets ekspansive planer inn i barnehagedrift, bygging og drift av sykehjem, samt drift av sykehotell. Med mere. At det blir synergi i forretningsdrift på dette området takket være en miks av business og politikk vil i mange sammenhenger kunne karakteriseres som korrupsjon. Denne problemstillingen trenger i tilfellet Benn Eidissen et kraftig søkelys framover.

Norlandia Care Group tungt inn i Tromsø
De fire grunderne Adolfsen x 2 + Eidissen og Carlsen  har i det siste etablert seg i Tromsø med flere virksomheter, i tillegg til de seks barnehagene som Tromsø Barnehagedrift har drevet i byen siden 1997. (En måned etter at byrådet tiltrådte, så ble disse barnehagene avviklet som egne aksjeselskap og fusjonert inn i ACEA Preschools, en datterselskap i Norlandia - konsernet. En forberedelse til større oppkjøp i Tromsø?) Kan det tenkes at angrepet på demokratiet i Tromsø og byrådets ekstreme politikk når det gjelder konkurranseutsetting kan ha sammenheng med disse investorenes inntogsmarsj i Tromsø? Kan det tenkes at byrådets ekstreme tilrettelegging for privatisering er et utslag av den synergieffekten som Eidissens politiske nettverk nettopp skulle skape? Kan den miksen av kuppartet privatiseringspolitikk og angrep på demokratiet som Høyre i samarbeid med Frp i Tromsø nå står for, samt Høyres nye nasjonale, aggressive privatiseringslinje, være et utslag av synergieffekten som Adolfsen - brødrene snakket om ved dannelsen av Norlandia Care Group ved årsskiftet?? Er Eidissen i Høyres sentralstyre er pådriver for en mer aggressiv privatiseringslinje, som tjener hans forretningsinteresser? (Høyre er nå generelt mer aggressive på privatisering, over hele landet. I forrige uke varslet Oslo kommune salg av samtlige kommunale barnehager. Denne uka solgte de Oslo kommunale kino)

Viktig med søkelys på folk som blander politisk innflytelse og næringsinteresser.
- Det er nå grunn til å rette et kraftig søkelys på miksen av makt og politikk og penger og ekstrem privatisering i Tromsø, sier fagforeningsleder Bjørn Willumsen i Fagforbundet Tromsø kommune. - Hva i alle dager er det som skjer? Det begynner nå å stinke kraftig av Høyre, både i Tromsø og på riksplan. Er partiet overtatt av forretningsfolk som blander politikk og business? På jakt etter synergieffekter for personlig vinning? Han oppfordrer interesserte til å søke videre på navn på personer og firma på Proff.no. Der framkommer regnskap, eierskap og nettverk i næringslivet på en oversiktlig og grei - og interessant - måte.

Disse folkene må stoppes
-Når man ser på hva Adolfsen, Eidissen & co totalt sett sitter på av verdier, så er det et par spørsmål som tvinger seg fram: Hva er det som driver dem i ekspansjonen innafor offentlig sektor? Når er nok - NOK??". spør fagforeningslederen. Disse folkene må stoppes, sier Willumsen. Business - folk skal drive business og politikere skal drive politikk. Historien har eksempler på at det ender i tragedie når business - folk tar over politikken og det blir for store forskjeller mellom folk, sier Willumsen til slutt.

En oversikt over barnehagedelen av Norlandia Care Group pr i dag, med ei omsetning i år på vel 600 millioner kr i år.

En oversikt over omsorgsdelen av Norlandia Care Group pr. i dag, med ei omsetning i år på vel 600 millioner kr i år.

12.6.12: Norlandia Care Group vurderer anbud på barnehage i Stokmarknes.

Adolfsen - imperiet inn i barnvernet (2012)

Et tidsskrift har kartlagt deler av Adolfsen - imperiet.

Hjemmesiden til Norlandia Care Group.

Hjemmesiden til Aberia Healthcare, morselskapet til et nytt for-profit konsern i Norge stiftet i 2010, p.t. med 11 registrerte datterselskap. Flere av disse datterselskapene fungerer som morselskap for datterselskap under seg igjen. (Se egen artikkel)

VG - artikkel fra 2010: "De tjener millioner på barna dine" (VG med sjeldent grundig innblikk i hvordan offentlig sektor tappes av private barnehageeiere som blir søkkrike på sugerør inn i offentlige kasser, gjennom å opprette et utall mor - datter - og holdingselskap av den minste lille private for- profit barnehage her i landet. Dette er et avansert, lovlig system for å tappe offentlige kasser, med og uten direkte utbytte involvert. De gjør også dette for å minimere skatten for eierne, samt for å minimere ansvar og risiko ved hvert enkelt tiltak. Her er siste avsnitt i VG-artikkelen:

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, Clas Jostein Claussen, sier private eiere som hevder de ikke skor seg på det offentlige lyger. - Det kommer ingen penger inn i barnehagesektoren som ikke er offentlige. Morselskapene i denne bransjen har ingen annen funksjon enn å serve de andre, mindre selskapene. Fordi de samme personene gjerne sitter i begge selskapene er dette ikke noe annet enn en sofistikert måte å få ut pengene på, sier Claussen til VG Nett.

"Gullgraving i sandkassa" Telemarksforskning har i et notat fra desember 2011 lagt fram en studie av profittmulighetene innafor barnehagesektoren i Norge. Samlet omsettes for 40 milliarder kr, og 85 % er offentlige midler. Her er høyskolens omtale av notatet. Dagsavisen fulgte opp med en grundig og opplysende artikkel om notatet.

Sosial dumping ved Norlandia - sykehjem i Oslo.


 

Til Forsiden Innholdsoversikt for fagforbundet177.no Send oss e-post
Siteman CMS - KP Fagforbundet avd. 177 Tromsø © 2006-17

Topp