Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Appell fra fellesmøtet 4.juni

Fagforbundets ved Kristin Arvesen sin appell på fellesmøtet for alle streikende 4.juni utenfor Rådhuset i Tromsø.

Alle dere streikende som står her i dag:
Konflikter er ei forutsetning for forandring. Det er derfor vi står her idag, alle vi som i ei uka har streiket for forandring. Alle assistenter, fagarbeidere, renholdere, sekretærer, lærere og mange andre yrkesgrupper som har en enkel, men tydelig bønn til KS: GI OSS EI LØNN Å LEVE AV!

Uten oss, stopper kommune-Norge!

Alle de mange søknadene om dispensasjoner som er kommet fra kommunen, er fagforeningens dokumentasjon på dette; dere er MANGE som kommunen ikke kan unnvære. MEN vi vet også; kommunen kan ikke unnvære noen av dere! For alle har dere en jobb å gjøre, holde hjulene i gang sånn at befolkningen får et best mulig tilbud om offentlige tjenester.

KS har ikke skjønt dette. De har bedt oss om å godta et smålig tilbud om lønnstillegg; et par tusenlapper i året. Som sentralbaksjefen tar tilbake med en renteøkning noen uker etter vi har fått det. Til KS er det bare en ting å si: FY!

Rettferdig lønn? Skal vi i kommunene være SÅ mye mindre verdt enn de i staten? Når de statlige ansatte fikk et lønnstillegg på nesten 10.000 kr., så skal vi avspises med lommerusk. Et par tusenlapper mener KS at jobben deres er verdt. Etter at Gjedrem har vært med støvsugeren er det hvertfall ingenting å sette til side for å kompensere for pensjonstapet de lavtlønte kvinner og menn får når pensjonsranet blir iverksatt.

Rettferdig lønn handler også om at vi ikke vil ha lokale forhandlinger, hvor trynefaktor avgjør. Hvor flink du er til å jobbe overtid eller hvor mange studiepoeng du har avgjør om du skal få mer i lønn. Vi vil ha en sentral fordeling hvor alle for et kronetillegg. Det er rettferdighet.

Likelønn handler ikke om lik lønn for likt arbeid, men om lik lønn for arbeid av lik verdi! Hvem tør utfordre oss på hvilken jobb som har høyest verdi?

Igjennom denne streiken har vi stått sammen. Assistenter og fagarbeidere, sekretærer og konsulenter, renholdere og ansatte i høgskolestillinger. Vi har stått sammen fordi vi vet at vi for det offentlige er like mye verd. Vi ER kommunen.

Likelønn handler også om likeverd: at kvinner i de lavest lønte yrkene med den laveste stillingsprosenten og med det dårligste pensjonsgrunnlaget fordi de var hjemme med små barn for mange år siden, skal være avhengig av en ektefelle med en god lønn fra en jobb i det private. Og alle våre fagarbeidere i de mannsdominerte gruppene i kommunen, de som jobber med kommunens vannforsyning og bydrift, vaktmesterne og dere andre; dere fortjener ei lønn å leve av! Er det likeverd? Likestilling er det i hvert fall ikke.

Streikeuka vi har gjennomført her i Tromsø har vært fantastisk. Et enormt engasjement, en enorm vilje til å gå i streik for rettferdighet. Vi fortjener så mye mer enn det smålige tilbudet som KS har gitt oss! Fra Fagforbundet takker vi alle de arbeidssomme streikende som står på videre i kampen for rettferdighet. Vår helgehilsen til KS blir denne: Kom på banen og gi oss et anstendig tilbud slik staten og Spekter har fått. Det fortjener vi!

Til Forsiden Innholdsoversikt for fagforbundet177.no Send oss e-post
Siteman CMS - KP Fagforbundet avd. 177 Tromsø © 2006-17

Topp